"Anyone who rides a bike is a friend of mine" (Gary Fisher) 

Facebook Twitter Gplus YouTube RSS

10 adevaruri amuzante despre bicicleta

  • Sharebar

steve-jobs-on-bikeSteve Jobs spunea într-un interviu: “The computer is the most remarkable tool that we’ve ever come up with.It’s the equivalent of a bicycle for our minds.”  Mai pe româneşte: “Calculatorul este cea mai tare invenţie de până acum. Este echivalentul unei biciclete pentru mintea noastră.”

Ca să ne facă să înţelegem importanţa calculatorului, s-a folosit de bicicletă. Iar noi văzând importanţa calculatoarelor aztăzi, conştientizăm de fapt importanţa bicicletei.

În acelaşi interviu, Steve Jobs povestea că nişte oameni de ştiinţă (probabil erau cercetătorii britanici), au luat toate animalele şi au vrut să vadă care parcurge cea mai mare distanţă cu minim de energie consumată. Voiau să afle care e animalul cu cel mai bun randament. Pe primul loc al clasamentului s-a situat o specie de condor, iar omul, care e tot un animal, s-a clasat pe locul 3 de la coadă. Adică un fel de skin of the dick.

Pentru că nu dădea bine în faţa animalelor ca omul sa fie atât de fraier, cineva de la revista Scientific American, a decis să testeze eficienţa omului mergând pe bicicletă.

Rezultatul? Omul a ajuns pe primul loc, spulberând practic randamentul condorului.

Acum că am aflat cât de importantă este bicicleta şi că stă practic la baza companiei Apple, te las să citeşti cele 10 adevăruri amuzante.

 

1. În anul 1817, Karl von Drais, a inventat o “trăsură” fără cal, care să-l ajute să se deplaseze mai repede. Dispozitivul inventat se deplasa cu ajutorul picioarelor, cu care se împingea în sol. Maşinăria a fost cunoscută ca “drasina”, şi stă la originea construirii bicicletei de azi.

2. Termenul “bicicletă” a fost introdus pentru prima dată în 1860, când a fost folosit în Franţa, pentru a descrie noul  dispozitiv cu două roţi cu ghidon mecanic.

3. Orville şi Wilbur Wright, fraţii care au construit al 2-lea avion zburător (primul fiind construit de Traian Vuia), deţineau un mic atelier de reparat biciclete în Dayton, Ohio. În acel atelier au construit Wright Flyer-ul în 1903.

4. Fred Birchmore, a făcut înconjurul Pământului în 1935 pe bicicletă. Pe durata călătoriei, prin Europa, Asia şi Statele Unite, el a acoperit o distanţă de 64.000 km, dintre care 40.000 pe bicicletă. Restul de 24.000 fiind parcurşi cu barca. În tot acest timp, a schimbat 7 seturi de cauciucuri.

5. În China sunt peste jumătate de miliard de biciclete. În jurul anilor 1800 a apărut prima dată bicicletă în China.

6. În lume, sunt fabricate în jur de 100 de milioane de biciclete în fiecare an.

7. În ultimii 30 de ani, livrările pe bicicletă au devenit o industrie importantă, în special în oraşe, unde curierii pe bicicletă şi-au câştigat reputaţia de a livra foarte repede coletele.

8. Americanii folosesc bicicleta pentru drumurile în oraş în proporţie de sub 1%. În Italia procentul creşte la 5%, iar liderul incontestabil este Olanda, cu 30%, unde 7 din 8 persoane, cu vârsta peste 15 ani, deţin o bicicletă.

9. Turul Franţei este probabil cea mai faimoasă cursă cu biciclete din lume. Apărută în 1903, este considerată cea mai mare cursă de anduranţă dintre toate sporturile.

10. BMX-ul, un stil extrem de concurs, a devenit sport în vara lui 2008, la Jocurile Olimpice de la Beijing din China.

 

Cu drag,

Bogdan

 

5 Responses

  1. Doar atatea bicle sunt in China? :) )

  2. draga domnule bogdan, nu inteleg de ce tranvaiul merge asa repede

  3. [...] Un articol cu 10 lucruri amuzante despre mersul pe bicicletă scris de un bun prieten, Bogdan, care încurajează lumea să iasă la plimbare:->> http://virusbike.ro/10-adevaruri-amuzante-despre-bicicleta/ [...]

Leave a Reply

Current month ye@r day *

credit