"Anyone who rides a bike is a friend of mine" (Gary Fisher) 

Facebook Twitter Gplus YouTube RSS

Cine a inventat bicicleta, Da Vinci sau Karl Drais?

  • Sharebar

cadel vechiHai să fim serioşi, tu când te dai pe bicicletă, te gândeşti care-i ăla care a inventat-o?

Eu nu mă gândesc.

Dar când mă uit la biclele scumpe din ziua de azi, despre care nu ştiam că există până acum câţiva ani, încep să le compar cu bicicletele pe care le aveam şi le vedeam în copilărie.

Mergând mai înapoi, mi-aduc  aminte de tohanul tatălui meu cu care făcea naveta de la Ciubăncuţa la Aluniş :) ), când se ducea în vizită la mama, undeva prin anii 70.

karlPrivind în urmă de tot, inevitabil mi-am pus întrebarea, “- Dar oare, cine a inventat bicicleta?”.

Si am început să gugălesc, iar din informaţiile pe care le-am găsit, baronul german  Karl Drais este dat învingător, “care a inventat și și-a patentat mașinăria în anul 1817. Așadar, în acel an a avut loc prima plimbare cu bicicleta din orașul său natal, Mannheim, până în suburbia Rheinau.”(Wikipedia).

Au mai apărut însă informaţii neverificate despre un alt inventator al bicicletei, şi anume Gian Giacomo Caprotti, elev al lui Leonardo da Vinci.

Se spune că acesta este autorul unei schiţe din anul 1493, unde a apărut de fapt prima dată bicicleta. Un străbunic al bicicletei mai exact.

 

leonardo dÎn august 1997 in cadrul celei de a 8-a Conferinţe Internaţionale a Istoriei Bicicletei,  Prof. Dr. Hans-Erhard Lessing susţinea că schiţa respectivă este o fraudă.

Autenticitatea schiţei este sustinută însă de discipoli ai Profesorului Augusto Marinoni, lexicograf şi lingvist, căruia i-a fost încredinţată de către Comisia Viciana din Roma(care habar n-am ce este), transcrierea Codex Atlanticus (colecţie de diverse materiale ale lui Leonardo Da Vinci).

Deci unu zice albă, altul zice neagră. Păi şi noi pe cine credem?

În 1791 apare o controversă referitoare la bicicleta inventată de Contele de Sivrac, pe numele ei Célérifère.

Aceasta se presupune că avea două roţi aşezate pe un cadru de lemn, fără a putea vira cu acestea, direcţia putând fi schimbată doar prin înclinare.

Poză cu bicicleta domnului conte n-am gasit.

Acum dacă mă întrebi pe mine, schiţa lui Leo pare puţin prea modernă pentru vremurile alea. Adică mai avea puţin şi-l desena pe Adolfică, care vorba aia, a tras o maşină după el :) .

Iar domnul Sivrac nu ne-a lăsat nici o poză cu Celefericul, să vedem şi noi cu ce se laudă.

Mai jos ai o poza cu evoluţia bicicletei în timp.

bicycle-his++bbbfntory

În concluzie, tind să-i dau votul meu domnului Karl Drais şi să-i mulţumesc pentru invenţia asta minunată, pe care trebuie s-o duc iar la reparat  pentru că are nişte probleme pe la pinioane, care mi-au mâncat zilele.

Scrie-mi te rog într-un comentariu, tu pe cine votezi?

Cu drag,

Bogdan

 

3 Responses

  1. pai..eu cred ca inventatorul bicicletei este acelasi cu inventatorul rotii :) )) si eu am probleme la intinzator(sau schimbatorul de pinioane)..asa ca ce zici de un post cu service-uri din Bucuresti(ieftine) si cu baieti de treaba? :) sau recomandari..
    Numai bine!

  2. :) multumesc..o sa ma uit :)

Leave a Reply

Current month ye@r day *

credit