"Anyone who rides a bike is a friend of mine" (Gary Fisher) 

Facebook Twitter Gplus YouTube RSS

Cum să schimbi vitezele corect

  • Sharebar

Dacă ai bicicletă single speed(o singură viteză), poţi să nu mai citeşti articolul pentru că nu-ţi foloseşte la nimic :) .

Mizez pe faptul că totuşi ai câteva pinioane şi 2-3 foi acolo de sămânţă.

Acum ceva timp am scris două articole despre reglarea schimbătorului de foi şi a schimbătorului de pinioane, pe care le găseşti aici:

http://virusbike.ro/5-pasi-simpli-ca-sa-ti-reglezi-singur-schimbatorul/

http://virusbike.ro/4-pasi-simpli-ca-sa-ti-reglezi-singur-schimbatorul-de-foi/

Ţi-am reamintit de ele deoarece pentru a schimba corect vitezele ai nevoie de schimbătoare reglate, şi pentru că, normal, vitezele se schimbă şi de la foi şi de la pinioane. Despre bicicletele la care vitezele se schimbă în butuc, o să vorbim poate într-un alt articol, astăzi rămânem la schimbătoarele mai comune.

schimbatoare

Dacă te uiţi în imaginea alăturată, vei vedea că schimbătorul de foi se află deasupra angrenajului, iar schimbătorul de pinioane se află sub angrenaj.

Schimbătorul de foi are de manevrat o tensiune mai mare la mutarea lanţului, faţă de schimbătorul de pinioane.

Astfel, la schimbarea foilor ar trebui mai multă grijă, deoarece dacă tensiunea e prea mare, uzura lanţului creşte destul de mult, riscând chiar să se rupă.

În imaginea următoare găseşti o schiţă făcută de mine ca să înţelegi mai bine ce înseamnă un lanţ tensionat faţă de unul detensionat.

lant schimbareÎn figura 1, distanţa dintre dintele foii(cel cu vârful roşu) şi zaua lanţului, este mai mare decât cea din figura 2, unde lanţul este tensionat. Valorile de 2 respectiv 0.3 mm sunt puse fictiv de mine, ca să înţelegi mai uşor ce vreau să spun.

Vitezele la bicicletă se schimbă întotdeauna în mişcare, cu lanţul cât mai puţin tensionat, niciodată când bicicleta stă pe loc.

Şi acum tu vii şi-mi spui: “- Eşti tâmpit la cap, păi când pedalez, nu apare tensiunea în lanţ?”

Ai dreptate în ambele cazuri, dar tensiunea aia nu e mereu la fel de mare.

Cea mai mare tensiune în lanţ este atunci când:

- pedalezi în forţă

- pedalezi la deal

- faci liniuţe şi tre’ să tragi tare să nu te prindă ăla cu calu’

Dacă pedalezi de plăcere şi nu tragi de biclă ca un apucat, atunci poţi schimba liniştit vitezele că nu prea are ce să se întâmple.

Dar dacă ai nevoie să schimbi viteza, în timp ce urci, atunci ce mai faci?

Secretul este să rupi puţin ritmul. Puţin adică o pedală două, cât să iei puţin tensiunea de pe lanţ.

De exemplu, urci cu 10 km/h şi simţi că nu mai ai benzină şi vrei să muţi lanţul pe un pinion mai mare. Apeşi tare o dată pedala,  viteza va creşte undeva la 11-12 km/h, moment în care apeşi maneta schimbătorului, timp în care trebuie să continui sa dai din pedale pentru că lanţul tre’ să fie mereu în mişcare, cum am zis şi mai sus.

Acelaşi lucru trebuie făcut şi dacă vrei să schimbi foaia. Schimbat foaia la propriu nu cum îmi zicea mie mama că schimbă foaia cu mine daca nu mănânc tot din farfurie. Şi acolo era ceva tensiune.

La liniuţe, sau la sprinturi în forţă, e recomandat ca lanţul să fie pe foaia mare, pentru că în mers dacă vrei să-ţi menţii viteza ridicată, n-ai nici o şansă dacă vrei să urci de pe foaia mijlocie de exemplu, pe cea mare, pentru că te costă şi timp şi viteză.

Având lanţul pe foaia mare, mai rămân de schimbat pinioanele, care nu sunt aşa de prentenţioase ca foile, iar dacă vrei să schimbi pe un pinion mai mic, poţi schimba chiar şi  în timp ce sprintezi. Nu e recomandat, dar se poate.

Atât la foi cât şi la pinioane, o să schimbi mai uşor viteza dacă vrei sa muţi lanţul de pe o foaie(pinion) mai mare pe una mai mică. Pentru că e normal, e mai uşor să cobori decât să urci.

Un ultim sfat. Dacă simţi că vrei să schimbi viteza şi maneta se blochează, n-o forţa prea tare că s-ar putea s-o rupi. Verifcă schimbătorul sau du-te la un mecanic. O să te coste mai puţin.

Ideea principală de reţinut din articolul de azi este că schimbatul vitezelor se face fără tensiune în lanţ, sau cu tensiune cât mai mică.

Gândeşte-te la un copil pe care vrei să-l iei de la joacă, să-l duci să-şi facă temele pentru a 2-a zi. Îl iei de o mână şi tragi de el ca de un câine mort. Îi creşte tensiunea în mână şi cu greu vei ajunge cu el în casă. Dacă în schimb l-ai lua să-i dai o ciocolată, ar veni imediat.

Tensiunea din lanţ este modul în care acesta îţi spune că vrea să mai stea să se joace.

 

Cu drag,

Bogdan

PS. Nu mai chinuiţi copiii cu teme !!! :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 Responses

  1. Bun tutorialu .

  2. multumes frumos

Leave a Reply

Current month ye@r day *

credit