"Anyone who rides a bike is a friend of mine" (Gary Fisher) 

Facebook Twitter Gplus YouTube RSS

Cum să-ţi alegi corect piesele de bicicletă

  • Sharebar

Mai demult, înainte să pătrund în lumea bicicletelor, când venea vorba de cumpărat biciclete, sau piese de bicicletă, eram de cele mai multe ori într-o ceaţă totală.

Vedeam lista cu piesele pe care le are o bicicletă, şi parcă mă uitam la formule de analiză matematică.

Tot ce ştiam era că o bicicletă trebuie să fie echipată cu piese Shimano. Nici prin gând nu-mi trecea că există piese Shimano de calităţi diferite, ca să nu mai vorbim de alte firme producătoare de piese de bicicletă.

Drept urmare, m-am gândit să încep o serie de articole prin care să facem o clasificare a pieselor de bicicletă în funcţie de calitatea şi preţul acestora.

Voi posta câte un tabel cu diferite componente de bicicletă, pe categorii, în care să vedem măcar orientativ după ce piese să ne uităm atunci când cumpărăm o bicicletă.

Astazi începem cu schimbătoarele de pinioane.

Mai jos ai tabelul cu schimbătoarele de pinioane Shimano si SRAM, pentru biciclete MTB.

Cu bleu am bifat modelele Shimano, iar cu roşu modelele SRAM. Unele căsuţe sunt colorate cu ambele culori. Asta înseamnă că schimbătoarele ambilor producători se găsesc cam în aceeasi plajă de preţuri.

Despre calitatea acestora nu pot să spun prea multe pentru că nu le-am testat pe toate, însă e limpede că dacă vrei calitate mai bună trebuie să scoţi mai mulţi bani din buzunar.

Acum depinde foarte mult şi cum vei folosi bicicleta respectivă, pentru că daca vrei s-o chinui prin noroaie si teren accidentat, un schimbător ieftin n-o să te ţină prea mult şi tot la unul mai scump ajungi.

Dacă ai neclarităţi lasă-mi un comentariu mai jos şi ne lămurim amandoi.

Cu drag,

Bogdan Crăciunaş.

Schimbatoare Pinioane

 

PS. Produsele şi preţurile acestora sunt cele găsite la magazinele din Romania. Preţurile magazinelor din afară pot să difere şi să iasă puţin din schema de mai sus.

 

3 Responses

  1. In tabelul de mai sus nu prea are ce cauta Saint-ul… care este o gama cu alta destinatie. Saint, si mai noua gama Zee sunt gandite pentru DH si freeeride. In plus as spune ca echivalrea pe game, X9 corespunde XT, nu este tocmai corecta. Intradevar Sram vine cu anumite declaratii, in timp ce pe cei de la Shimano nu ii prea intereseaza astfel de comparatii, dar o echivalare efectiv nu poate fi facuta.

    Legat de calitate, sau ce ar trebui sau ca trebuie sa scoti mai multi bani daca vrei ceva mai bun, nu este tocmai corect… practic cu toate ca ambii producatorii isi imparte produsele in game diferite, ce teoretic au calitati diferite, de fapt depinde foarte mult de destinatia si scopul pentru care folosesti bicicleta. Daca XTR-ul este cel mai scump, si cel mai exact in schimbare de la Shimano, precum si cel mai usor, nu inseamna ca este si cel mai rezistent. Un schimbator mai ieftin, spre exeplu un Acera sau un Alivio, cu toate ca este mai greu si are o schimbare ceva mai imprecisa este mai rezistent, el mai putand fi indreptat in cazul unor lovituri. La fel si cand vine vorba de reglaje. Daca un Altus il reglezi singur si iti permite o marja de eroare, un XT trebuie reglat mult mai ieftin pentru a schimba asa cum trebuie.

    • Am omis sa spun ca nu am facut o echivalare a celor doua braduri. Am incercat sa le pun cat de cat dupa pret, nu sa le compar efectiv.

      Ai dreptate cu rezistenta. Nu inseamna ca daca dai multi bani este si rezistent. Depinde ce intelege fiecare prin calitate ridicata. Un XTR o sa fie mereu mai usor, mai bine finisat si o sa schimbe mai frumos decat un Alivio.

Leave a Reply

Current month ye@r day *

credit